Novi protesti pod sloganom “Sve mora da stane” najavljeni su za 12. maj, što je rok za ispunjenje zahteva.     Foto: AA

Više hiljada građana okupilo se u srijedu naveče na Trgu kralja Milana na protestu “Niš protiv nasilja“ odakle je kolona prošetala do Skupštine Grada Niša.

Tamo su pročitani zahtevi kakvi su se u ponedeljak čuli na protestima u Beogradu i Novom Sadu – smene članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, ukidanje rijalliti programa, gašenje tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom koje promovišu mržnju i nasilje.

Jednočasovna šetnja ka odredištu odvijala se u tišini, bez zvižduka i skandiranja. Osim članova opozicionih partija, među okupljenima su bili i članovi sindikata prosvetnih radnika.

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika je pred zgradom gradske skupštine pozvala okupljene da minutom ćutanja odaju počast poginulima u nedavnim masovnim pucnjavama u Beogradu i okolini Mladenovca, a potom se obratila okupljenima.

“Okupili smo se zato što nam se protestuje, zato što nam se šeta i zviždi. Dosta nam je svega nenormalnog jer nenormalno predugo traje i nenormalno je počelo da odnosi žrtve. Ovo moramo da menjamo. Pristojna Srbija je rekla – dosta, pristojna Srbija želi da živi u slobodnom i sigurnom okruženju. Pristojna Srbija je rekla da neće više da trpi nepristojnosti”, rekla je Gordana Arsić i zatim pročitala već poznate zahteve.

Među njima su hitno zaustavljanje promocije nasilja u medijima u javnom prostoru, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i oduzimanje dozvole televizijama sa nacionalnom frekvencijom poput Pinka i Hepija zbog promocije mržnje i nasilja.

Zahtevaju se i smene ministra unutrašnjih poslova Gašića i direktora BIA-e Vulina, kao I hitno sazivanje skupštinske sednice na kojoj bi se razmotrila odgovornost Vlade, sagledala bezbednosna situacija u Srbiji i pronašla dugoročna rešenja da do događaja poput prošlonedeljnih tragedija više ne dođe.

“Ukoliko se zahtevi ne ispune, blokiraćemo Gazelu u Beogradu. Nadam se da se više nikad nećemo skupiti sa sličnim zahtevima”, kazala je Arsić.

Ona je skup završila citirajući Dositeja Obradovića rečima “Vostani Serbije, davno si zaspala, u mraku ležala, sada se probudi”.

Protesti “Srbija protiv nasilja” počeli su u ponedeljak, 8. maja, kao reakcija opozicije i građana na dve masovne pucnjave u kojima je 3. i 4. maja ubijeno 17 i ranjeno 14 osoba, uglavnom dece i mladih. Najmasovnija okupljanja bila su u Novom Sadu i Beogradu gde se, prema procenama organizatora, okupilo oko 50.000 ljudi.

Proteste organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno-levi front - Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

Deo opozicije danas je ispred zgrade REM-a u Beogradu ostavio predlog teksta o ostavci njihovih članova zbog, kako navode, odgovornosti što su mediji u Srbiji preplavljeni nasiljem.

Novi protesti pod sloganom “Sve mora da stane” najavljeni su za 12. maj, što je rok za ispunjenje zahteva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć u video obraćanju rekao da je opozicija “na brutalan način zloupotrebila tragediju". Prema njegovim navodima, članovi opozicije su “u danima žalosti zakazivali političke skupove sa jedinim ciljem da primene nasilje i da se nasilnim putem dočepaju vlasti”.

Pozvao je građane da 26. maja dođu u Beograd na, kako je rekao, “najveći skup ikada održan u Srbiji” kada će im, navodi, “predstaviti plan za modernu i pristojnu Srbiju”.

TRT Balkan / agencije