Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije najavilo je da će naknadno otkriti više detalja.        Foto: Facebook/  Oliver Spasovski

Uhapšen je Ljupčo Palevski-Palčo, osumnjičeni za otmicu i ubistva djevojčice Vanje Gjorčevske (14) i Panča Žežovskog (74) u Sjevernoj Makedoniji.

Lokalni mediji javljaju da je osumnjičeni Palevski uhapšen na granici nakon raspisane međunarodne potjernice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije najavilo je da će naknadno otkriti više detalja.

Palevski je bivši građevinski mogul, bivši predsjednik gradske organizacije SDSM u Skoplju, vlasnik časopisa “Start“, politički aktivista, autor podcasta na Infomaksu i osnivač desničarske proruske stranke Pravo.

Motiv ovih jezivih zločina, prema dosadašnjim informacijama, povezan je sa pokušajem iznude novca nakon otmice djevojčice Vanje od njene majka Vanje Gorčevske koji je zaradila prodajom stana.

Uz još četiri osobe u ponedjeljak i utorak, i otac ubijene djevojčice Aleksandar Gorčevski priveden je u ponedjeljak i određeno mu je zadržavanje do 48 sati kako bi se izbjeglo bjekstvo ili ometanje istrage. Iz Tužilaštva i MUP-a Sjeverne Makedonije poručili su ranije da on negira bilo kakvu povezanost s ubistvom, ali da imaju dokaze koji govore suprotno. Otac se sumnjiči da je dao informaciju o vremenu i mjestu kada će Vanja biti sama, s ciljem da je otme, a potom od majke traži novac.

Ali, kako je rekao ministar Oliver Spasovski, stvari su izmakle kontroli, pa je organizator i prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo pucao u djevojčicu iz pištolja i ubio je.

Nestanak Panča Žežovskog je prijavljen 24. novembra, a vodi se kao nestao od 22. novembra. Njegovo tijelo pronađeno je 3. decembra na periferiji Skoplja nedaleko od tijela Vanje Gorčevske.

Pančev automobil, poslije njegovog ubistva, korišten je za kidnapovanje Vanje, a kasnije zapaljen u skopskoj Brazdi.

TRT Balkan / agencije