Od 64,1 miliona biračkog tijela, 3,4 miliona registrovanih turskih birača živi izvan zemlje.         Foto: Reuters

Dok iseljenici već glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turkiye, reflektori su sada usmjereni na biračko tijelo, koje će imati posljednju riječ u demokratskom procesu.

Tokom godina, Turkiye je zabilježila visok odaziv birača, s nevjerovatnih 86 posto birača na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Dok će iseljenici glasati između 27. aprila i 9. maja, glasanje u Turkiye će se održati 14. maja.

Turkiye je prošla kroz značajne promjene u izbornom sistemu od 1990-ih, uvođenjem direktnih predsjedničkih izbora 2014. i novim predsjedničkim sistemom vlasti 2017. godine, kao i donesenim novim izbornim zakonom kojim je izborni prag smanjen na 7 posto u aprilu 2022.

Izlaznost birača

Učešće birača na predsjedničkim izborima u Turkiye od 1990-ih bilo je relativno visoko, s prosječnom izlaznošću 78,5 posto, prema Međunarodnoj bazi podataka o izlaznosti birača IDEA.

Jedna od najvećih izlaznosti u izbornoj historiji Turkiye zabilježena je na predsjedničkim izborima 2018. godine, a glasalo je 86,2% birača s pravom glasa.

Najniža izlaznost u Turkiye zabilježena je na predsjedničkim izborima 2014. godine, a glasalo je 74 posto birača s pravom glasa.

Poređenje s drugim demokratijama

Turkiye je imala i najveću stopu izlaznosti birača u odnosu na neke druge demokratske zemlje – izbore u Grčkoj (2019), Sjedinjenim Američkim Državama (2020), Velikoj Britaniji (2019), Norveškoj (2021) i Indiji (2019).

Norveška je imala drugu najveću izlaznost, 77 posto na izborima 2021. godine.

Sjedinjene Američke Države su imale izlaznost 70,7 posto na izborima 2020, a Velika Britanija 67,5 posto na izborima 2019. godine.

Grčka je zabilježila najnižu stopu izlaznosti birača među ovim zemljama, sa samo 57,8 posto birača s pravom glasa učestvovalo je na izborima 2019, dok je 67 posto glasalo u Indiji na izborima 2019. godine.

Dok će iseljenici glasati između 27. aprila i 9. maja, glasanje u Turkiye bit će održano 14. maja. Reuters

Izborne promjene i direktno glasanje

Turkiye je održala pet lokalnih i općih izbora od uvođenja direktnih predsjedničkih izbora 2014. godine, na kojima je predsjednika birao narod.

Prije toga predsjednika je birao parlament, što je uključivalo dva kruga glasanja.

U prvom krugu, kandidat je trebao dobiti najmanje dvije trećine glasova u parlamentu da bi bio izabran.

Ako nijedan kandidat nije dobio dvije trećine glasova, održavao se drugi krug glasanja između dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu.

U drugom krugu za predsjednika je biran kandidat koji je dobio većinu glasova u parlamentu.

Predsjednik kojeg je birao parlament imao je uglavnom ceremonijalnu ulogu, s ograničenim izvršnim ovlastima, a premijer, kojeg je predsjednik odredio iz reda članova najveće parlamentarne stranke, bio je šef vlade i imao je stvarnu izvršnu vlast.

Međutim, uloga predsjednika se značajno promijenila ustavnim referendumom održanim 2017. godine, kojim je uveden novi predsjednički sistem vlasti.

Prema novom sistemu, predsjednik je šef države i šef vlade, s jakim izvršnim ovlastima.

Predsjednika sada direktno bira narod putem narodnog glasanja.

Članove parlamenta bira narod na općim izborima, koji se održavaju svakih pet godina.

U četvrtak, 17 dana prije ključnih izbora u Turkiye, stotine hiljada turskih državljana koji borave u inostranstvu pokrenule su proces glasanja u zemljama svog prebivališta ili na turskim graničnim prelazima.

Od 64,1 miliona biračkog tijela, 3,4 miliona registrovanih turskih birača živi izvan zemlje, što čini više od pet posto biračkog tijela.

TRT Balkan / agencije