Tokom posjete Al-Nahyana u novembru 2021. godine, dvije zemlje potpisale su 10 sporazuma u brojnim oblastima, uključujući finansije i bankarstvo.      Foto: AA

Bilateralni odnosi između Turkiye i Ujedinjenih Arapskih Emirata nastavljaju da se poboljšavaju novim sporazumima o komercijalnoj i ekonomskoj saradnji postignutim u posljednje dvije godine.

46-godišnji diplomatski odnosi Turkiye sa UAE, jednom od ključnih zemalja zaljevske regije s 9,5 miliona stanovnika, jačaju u svim oblastima, posebno posljednjih godina.

Turkiye je među 10 najboljih komercijalnih partnera UAE, koja se ističe svojim ulaganjima u oblastima poput turizma i visoke tehnologije, kao i bogatim naftnim poljima.

U sklopu svoje turneje po Zaljevu, predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je ove sedmice posjetio i Saudijsku Arabiju i Katar, u srijedu je u posjeti UAE.

Ove zemlje su imale intenzivan diplomatski promet, posebno nakon pandemije COVID-19, u cilju jačanja bilateralnih odnosa u svim oblastima.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Ujedinjenih Arapskih Emirata šeJH Tahnoun bin Zayed Al-Nahyan bio je u prvoj posjeti u ovom procesu, u aUgustu 2021. godine, kako bi ojačao diplomatske veze.

Nakon duge pauze, predsjednik, šejh Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, također je boravio u službenoj posjeti glavnom gradu Ankari u novembru 2021. godine.

Kao odgovor, predsjednik Erdogan je održao razgovore u Abu Dabiju 14. februara 2022.

Ovog marta Erdogan i Mohamed bin Zayed su također održali sastanak putem videokonferencije.

Nakon ovog sastanka, predsjednik UAE je 10. juna došao u Istanbul s ciljem jačanja bilateralnih strateških odnosa i unapređenja ekonomskog partnerstva.

Dvojica čelnika gledala su finale UEFA Lige prvaka odigrano na Olimpijskom stadionu Ataturk u Istanbulu između Manchester Cityja i Intera.

Potpredsjednik Turkiye Cevdet Yilmaz i ministar trezora i finansija Mehmet Simsek također su se sastali s predsjednikom Sheikhom Mohamedom bin Zayedom 22. juna u sklopu svojih kontakata u Abu Dabiju.

Fond od 10 milijardi dolara za Turkiye

Tokom posjete šejha Mohameda bin Zayeda Al-Nahjana u novembru 2021. godine, dvije zemlje su potpisale 10 sporazuma u brojnim oblastima, uključujući finansije i bankarstvo.

UAE su u novembru 2021. objavili da su izdvojili fond vrijedan 10 milijardi dolara za ulaganje u Turkiye.

Novi sporazumi su također potpisani tokom posjete predsjednika Erdogana Abu Dhabiju u februaru 2022. godine u oblastima odbrambene industrije, zdravstva, klimatskih promjena, industrije, tehnologije, kulture, poljoprivrede, trgovine, privrede, pomorskog saobraćaja, mladih, upravljanja katastrofama, meteorologije i komunikacija.

Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu između Turkiye i Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisan je 3. marta u Abu Dabiju kako bi se postavili temelji za povećanje obima trgovine između zemalja koje nisu povezane s naftom.

Sporazumom se želi potaknuti otvaranje blizu 25.000 radnih mjesta u UAE i 100.000 radnih mjesta u Turkiye.

Tugay Tuncer, turski ambasador u Abu Dabiju, rekao je u izjavi od 10. juna da je obim trgovine bez nafte bio približno 19 milijardi dolara u 2022. godini, te da dvije zemlje nastoje povećati taj iznos na 40 milijardi dolara u roku pet godina.

Obim trgovine između dvije zemlje bez nafte u 2021. iznosio je blizu 13 milijardi dolara.

Pomoć nakon zemljotresa

Ujedinjeni Arapski Emirati su bili među zemljama koje su poslale pomoć Turkiye nakon dva razorna zemljotresa koja su se dogodila ranije ove godine.

Mohamed bin Zayed najavio je finansijsku pomoć u vrijednosti 50 miliona dolara 7. februara, dan nakon zemljotresa.

Majka predsjednika, Fatima bint Mubarak, također je donirala 13,6 miliona dolara za žrtve zemljotresa.

Ujedinjeni Arapski Emirati su također poslali 906 tona hrane, medicinskih potrepština i šatora putem 58 pomoćnih aviona i tima za potragu i spašavanje od 134 osobe.

UAE su 13. februara objavili da su uspostavili terensku bolnicu s 54 kreveta, uključujući četiri kreveta intenzivne njege, i mobilnu bolnicu s 200 kreveta u Turkiye.

TRT Balkan