Erdogan je rekao da je Evropa dobila oko 44 posto žitarica izvezenih iz Ukrajine, dok je Turkiye dobila 16 posto, a afričke zemlje 14.     Foto: AA

Posrednička uloga Turkiye između Rusije i Ukrajine pomogla je da se postigne dogovor o crnomorskom žitu u Istanbulu u julu ove godine, rekao je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Nažalost, Zapad je samo napravio provokacije i nije uložio napore da bude posrednik u ratu Ukrajine i Rusije. Preuzeli smo ovu posredničku ulogu 2022. godine i počeli smo da upravljamo crnomorskim žitnim koridorom", rekao je Erdogan na skupu sa mladima u istočnoj turskoj provinciji Erzurum.

Erdogan je rekao da je Evropa dobila oko 44 posto žitarica izvezenih iz Ukrajine, dok je Turkiye dobila 16 posto, a afričke zemlje 14.

Podsjetivši na prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina o slanju žitarica i đubriva u najnerazvijenije zemlje i zemlje u razvoju, posebno u Afriku, Erdogan je rekao da će njegova zemlja proizvoditi brašno od ruskih žitarica koje će zajedno s Rusijom i UN-om slati u afričke zemlje u potrebi.

Turski predsjednik je također rekao da je izvoz đubriva "intenzivniji dio posla" te je potvrdio da će zajedno s Rusijom poduzeti korake po tom pitanju.

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji nadzire pošiljke.

Turkiye, koja je dobila međunarodne pohvale za svoju jedinstvenu posredničku ulogu između Ukrajine i Rusije, više puta je pozivala Kijev i Moskvu da okončaju rat pregovorima.

TRT Balkan / agencije