Saveznici iz NATO-a u srijedu su se složili da povećaju civilni i vojni budžet alijanse za 2023, odražavajući veće ambicije za novu sigurnosnu realnost.       Foto: AP

Sjevernoatlantski savez (NATO) utvrdio je vojni budžet za narednu godinu i on iznosi skoro dvije milijarde eura što je za oko 25 posto više nego za ovu godinu.

Saveznici iz NATO-a u srijedu su se složili da povećaju civilni i vojni budžet alijanse za 2023, odražavajući veće ambicije za novu sigurnosnu realnost.

"Civilni budžet je postavljen na 370,8 miliona eura (394 miliona dolara), a vojni budžet na 1,96 milijardi eura (2,1 milijardu dolara), što predstavlja povećanje od 27,8 posto, odnosno 25,8 posto u odnosu na 2022. godinu", navedeno je iz NATO-a.

Pozdravljajući taj potez, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je povećanje budžeta "konkretan izraz višeg nivoa ambicija" da se postigne cilj koji su saveznici NATO-a postavili na samitu u Madridu u junu.

"Moramo nastaviti da ulažemo više i bolje zajedno u NATO," rekao je Stoltenberg.
Civilni budžet obezbjeđuje sredstva za osoblje, operativne troškove i programske izdatke NATO štaba i njegovog međunarodnog osoblja. Vojni budžet pokriva operativne troškove štabova, misija i operacija NATO komandne strukture širom svijeta.

Pored civilnog i vojnog budžeta, gornja granica za NATO sigurnosni investicioni program (NSIP) za 2023. godinu postavljena je na milijardu eura, što predstavlja povećanje od 26,6 posto.

TRT Balkan / agencije